perjalananjauh

May 11, 2010

Polis Berjasa

Filed under: Al-kisah,Uncategorized — perjalananjauh @ 6:58 pm

Koperal Jenain Subi mengaku tidak bersalah atas kesalahan menyebabkan kematian remaja, Allahyarham Aminulrasyid Amzah dua minggu lalu. Beliau yang telah berkhimat dengan Polis Diraja Malaysia sejak 1985 sebelum ini berkhidmat sebagai Polis Mahkamah sebelum bekerja sebagai Unit Peronda Polis. Akhir kepada karier beliau, tuduhan membunuh di bawah Seksyen 304 (a) Kanun Keseksaan yang boleh dikenakan hukuman maksimum penjara 30 tahun.

Sayu hati melihat seorang anggota polis dikenakan pertuduhan selepas sekian lama menjadi manusia yang mengamalkan perundangan. Sayu juga mengenangkan nasib pihak Polis Diraja Malaysia yang sudah mula ditohmah dan dicari-cari pula kesalahannya. Sayu rasa bila isu tembak –menembak mula dijadikan modal pembangkang untuk mempengaruhi orang awam. Dan sayu bila isu lama dibangkitkan untuk menunjukkan seolah-olah bukti pihak polis memang kejam, sebagai contoh isu memali ,demonstrasi 1998 dan lain-lain.

Masing –masing menulis mengikut pendapat masing-masing. Mengikut pengalaman masing- masing. Dan jarang pula pihak polis mencurahkan perasaaan, pendapat atau keluhan mereka di dalam blog ( kerana tidak dibenarkan).

Pandangan peribadi ini saya ukirkan (more…)

November 3, 2008

Keinsafan

Filed under: Al-kisah — perjalananjauh @ 6:20 pm

Iman : Assalamualaikum bos..

Diri : Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh. Lama tak nampak
awak. Awak cuti ker?

Iman : Taklah, jabatan kami rasa tuan tak memerlukan kami lagi..

Diri : Laa.. Kenapa pulak awak cakap camtu? Pentadbiran diri saya
berterabur sekarang bila jabatan awak takde..

Iman : Takdelah, kami lihat banyak pekerja tambahan tuan ambil.
VCD,SMS,TV.. Jadi kami rasa terpinggir..

Diri : Entahlah, waktu cuti sebulan ni saya tak pernah menggaji
mereka. Tapi mereka terlalu rajin buat kerja, bekerja tanpa
gaji,tapi banyak gak duit saya habis…Entah ar… (more…)

October 20, 2008

Ana Muslim

Filed under: Al-kisah — perjalananjauh @ 4:11 pm

Episod 7

Selesai Ah Meng mandi, dia terus diberikan sehelai baju T –shrit bewarna hijau tua berlengan panjang. Kemudian diberikan kain pelikat yang kelihatan agak baru, bewarna hitam berjalur biru. Pada mulanya Ah Meng agak kebingungan, tidak pernah dia memakai kain pelikat. Waktu malam biasanya dia hanya mengenakan boxer dan singlet sahaja ketika di bilik. Namun, hasil daripada tunjuk ajar Nazmie, Berjaya juga dia menggulung kain pelikat itu ke tubuhnya, agak longgar tapi cukup selesa.

” Selesa jugak lo, berangin.” Bisik Ah Meng, tersenyum sendiri.

Sebentar tadi,Ah Meng dilarang balik ke biliknya oleh Deli, itupun setelah Abang Nazif mengumumkan sebuah idea. Agak memeranjatkan Ah Meng kerana dia wajib ikut serta. Dia mahu memberontak, dia mahu pulang.

” Majlis Taklim? Seminar aqidah? ” Ah Meng tertanya-tanya.

” Saya non-muslim, I don’t want lo..” Ah Meng pada mulanya membantah.

” Tapi ini satu arahan..” Deli bersuara.

” Arahan daripada siapa? You ke? ” Ah Meng tetap tegas, tidak mahu. (more…)

August 25, 2008

Ramadhan Kareem!!

Filed under: Al-kisah — perjalananjauh @ 5:48 pm

” Riuh rendah je, ada program apa tu? ” Soalan daripada Wahab kepada Hasbudie sebaik sahaja tiba di cafeteria Kolej Serumpun, UPM.

” Alah, kan dah hampir merdeka. Tengah sambut merdeka la tu. Malam Di ambang kemerdekaan” Hasbudie menjawab.

Wahab yang tinggal di luar kolej, seakan terpegun.

” Betul ke? Kenapa ada menyangi-nyanyi, band pelbagai? Merdeka bila?” Wahab bertanya.

” Apa la bengap sangat, slow lah kau ni. Merdeka Ahad ni, 31 Ogos 2008. Mestilah band. Barulah gempak, teriakan kemerdekaan.” Hasbudie menjawab,sedikit menjerit semangat, tangan yang digenggam diangkat.

” Lampi betul. Lambat pick up.” Hasbudie mengejek.

” Oh ye ke. Erm hari lepas tu hari apa?” Wahab bertanya Hasbudie.

” Subhanallah, apalah slow sangat kau ni. Lepas tu hari isnin la. Kita kuliah pukul 10 pagi. Jangan lupa pulak.” Hasbudie mengejek lagi.

” Maknanya kau la yang lampi. Isnin tu kan 1 Ramadhan. Puasa.” Wahab menjawab selamba. Mata ditenung kepada Hasbudie.

” Eh, haah la. Puasa. Macamane aku boleh lupa?” Hasbudie bersuara.

” Mana tak lupa, asik menjerit-jerit, teriakan kemerdekaan la konon. Bersiap sedia sangat nak sambut merdeka, rancang nak berpesta je kerjanya, nak keluar malam merdeka,nak konvoi ramai-ramai. Bawak couple pergi sambut merdeka. Tu je yang diingat eh, mana tak lupa.” Wahab menghamburkan kata-kata pedih, Hasbudie tertunduk malu.

Realiti, realiti, realiti. (more…)

August 10, 2008

Ana Muslim

Filed under: Al-kisah — perjalananjauh @ 5:01 pm

Episod 6

Ketukan Ah Meng semakin keras. Makin laju, bertambah kuat.

Tombol pintu kelihatan berpusing namun perlahan. Ah Meng bersedia, dia tetap nekad. Dia mahu buktikan, manusia bernama Ah Meng tidak mudah dipermainkan. Sebaik sahaja daun pintu kelihatan renggang, dengan pantas Ah Meng menendang sekuat hatinya.

‘Degangggg’ Hentakan kuat pada dinding membingitkan, bising amat. Ah Meng meluru masuk, kayu besbol di tangan digenggam erat. Lantas kayu itu mula mencari mangsa, dan yang paling pasti kayu itu ingin dihadiahkan khas buat Hakimi. (more…)

July 29, 2008

Mengharap Kasih

Filed under: Al-kisah — perjalananjauh @ 1:33 am

Kelas Pemakanan Haiwan tamat lebih awal, lantas memberi ruang buat siswa- siswi ke cafeteria berhampiran untuk melepaskan lelah. Tuan Haji Ismail Idris laju sahaja meninggalkan Bilik Syarahan Sains Haiwan, melangkah tanpa toleh.

Ada dua tiga orang siswa sibuk kehadapan untuk membuat salinan nota yang tersimpan di dalam komputer bilik syarahan.

Memang sengaja Tuan Haji Idris simpankan, bagi memudahkan pelajarnya.

Suasana Jabatan Sains Haiwan agak kosong, hanya beberapa pelajar luar negara lalu lalang. Meja yang tersedia tidak terisi. Memang biasalah, pukul 12 tengahari memang selalunya begini.

Lantas Kadir mengambil keputusan untuk mentelaah kembali kuliah pemakanan sebentar tadi. Kadir labuhkan punggung di kerusi kayu, lalu Kadir keluarkan nota yang sempat disalin.

” Hai Kadir..” Suara Madihah menegur Kadir , bersama dengannya Zainul menjinjing beg laptop.

” Assalamualaikum..” Kadir menjawab sambil tersenyum.

” Alaikumsalam, perli ke?” Madihah menjawab laju, terasa mungkin.

Zainul yang bersama dengannya terus sahaja duduk dihadapan Kadir , membuka laptopnya dan terus leka menaip sesuatu. (more…)

July 2, 2008

Ana Muslim

Filed under: Al-kisah — perjalananjauh @ 11:33 pm

Episod 5

Tok, tok , tok.

Kedengaran suara ketukan agak keras di tingkat 3 Blok A3, apartment Amanah. Dari tadi Ah Meng mengetuk –ngetuk pintu bilik tersebut. Puas ditanya orang, baru kali inilah diketemui bilik Ustaz Mad.

” Halo, halo, Mad.” Ah Meng bersuara. Dilaung-laung beberapa kali dengan harapan ada yang membuka. Hati Ah Meng jadi geram, gusar, takut, keliru dan bercampu-baur. Dia resah setelah mendengar cerita daripada Wei Han sebentar tadi. Dia asik tertanya-tanya dirinya. Apakah dia adalah mangsa? Mangsa kepada Hakimi untuk dijadikan Taliban? Pengganas?

” Argh, mana ni..? ” Ah Meng merungut. Ketukan dikuatkan lagi. (more…)

June 25, 2008

Tangisan Si Kambing

Filed under: Al-kisah — perjalananjauh @ 2:44 pm

” Sob, sob, sob.” Si kambing menangis sepanjang perjalanannya. Hari ini, seharian dia berjalan, dan seharian itulah dia menangis.

Si kambing adalah dari baka tempatan, Katjang. Lebih popular dipanggil Kacang sahaja.

Entah macamana hari ini, kaki kambing laju pula melangkah ke Bandar Seremban. Seawal pagi dia keluar dari kandangnya, terus sahaja kakinya melangkah.

Melalui tepi-tepi jalan menuju ke Ulu Bendul.

Mula-mula si kambing rasa seronok. ” Uh, bahagianya.”

Girang bukan main.

Suka habis-habisan.

” Huhu, inilah namanya enjoy, inilah kehidupan.” Kambing bermonolog sendiri tatkala badan disapa angin yang hadir tika kereta laju memecut dijalan raya, betul-betul disebelah laluannya.

” Sampai di Ulu Bendul, bolehlah aku basah-basah badan sikit” Angan si kambing.

” Siapa kata aku takut air?Alahai, aku baka Malaysia. Kuat.” Kambing sempat berbangga sendirian. Memang terbukti, kambing spesis sepertinya amat tahan, lasak serta kuat. Memang ramai penternak yang berminat. (more…)

June 23, 2008

Ana Muslim

Filed under: Al-kisah — perjalananjauh @ 8:43 am

Episod 4

” Hoi Boy, kenape you pakai boxer saje ma..you tatak malu ka same gua?” Ah Meng mengeraskan suara.

” You tatak tau itu aurat ka? You patut jadi muslim tau.” Sekali lagi membentak Boy.

” Apa kau cakap Meng? Eh, sejak bila pula kau pandai tegur-tegur aku ni? Siap marah –marah pula.” Boy membalas.

Suasana di bilik mereka seakan tegang. Boy baru sahaja bangun daripada tidurnya. Baru sahaja hendak pergi ke bilik air, tidak sempat pun nak menutup keseluruhan tubuhnya. Diselak selimut, terus bangun. Namun Ah Meng tiba –tiba menengking ke arahnya.

” You la, tatak tau malu. You patut tutup tau you punya badan, kalau tatak tutup, wa nampak semua benda-benda yang tak patut nampak maa. Mencanak saja, huh geli woo.” Ah Meng jujur, memang dasar lelaki. Bangun sahaja dari tidur pasti melakukan aksi lucah tanpa sedar.

” Suka hati sayalah Meng, nak pakai apa pun. Nak tunjuk apa pun. Inikan hak saya. My freedom.” Boy membara ditegur. ” Mak ayah aku pun tak pernah tegur, tahi sungguh apek ni.” Sempat lagi Boy bermonolog.

” Lantak youlah Boy. You ni, punya akidah yang songsang.” Kata Ah Meng langsung terus berlalu dari bilik. (more…)

May 30, 2008

Ana Muslim

Filed under: Al-kisah — perjalananjauh @ 2:01 am

Episod 3

” Masuklah Hakimi.” Pelawa Ah Meng. Terus sahaja dijemputnya Hakimi masuk selepas daun pintu dikuak. Hari ahad yang indah permai ini memang selalu digunakan Ah Meng untuk tidur sepanjang hari. Paling awal pun pukul sepuluh pagi barulah Ah Meng bangun dari tidur. ” Alooo. Biasa maa..” Jawapan yang sering diberikan Ah Meng tatkala ditegur oleh bapanya akan kelakuan buruk tersebut.

Namun pagi ini amat berbeza. Ah Meng tersedar daripada tidur apabila pintu apartmentnya diketuk. Dilihat jam di dinding, baru mencecah angka tujuh. Namun ketukan itu dirasakan seperti satu alunan muzik, mengujakan. Lantas dibongkarnya selimut daripada badan dan terus menuju ke pintu. Apabila dibuka, Hakimi berada di tepi sebelah luar pintu. ” Aiyya, ini jembalang senyum lo. Lu buat muka masam tak la buleh ka?” Pertanyaan itu terdetik di dalam hati Ah Meng.

” Masuklah Hakimi, wa balu bangun ma.” Ah Meng terus jujur mungkin kerana menipu pun tidak berguna. Rambutnya yang kusut dengan berbaju singlet dan berseluar boxer memang sudah menceritakan segalanya. Bau badanya juga agak hamis, nafas pula boleh mematikan cicak di siling rumah. Busuk.

Hakimi senyum dan bersuara. ” Selamat pagi Ah Meng, tak apalah. Saya mengganggu yek? Saya nak ajak awak keluar jogging, tapi awak semacam letih sahaja. Lain kalilah.” Hakimi sedikit mempelawa tetapi beralah dengan situasi. Mata Hakimi tepat memandang muka Ah Meng, senyum lagi. Tidak sedikit pun ada gambaran tidak menyenangkan terpamer. Lalu meruntunkan hati Ah Meng.

” Hoiyo jembalang, lu memang sulah lama mengganggu hidup gua tau. Lu tunggu sikijap ha. Gua mau tukat baju.” Jawab Ah Meng.

Tanpa berlengah, Ah Meng terus mencapai baju t-shirt berkolar bulat, oren warnanya. Seluar track yang masih tersidai di dalam almari disarungkan terus dan akhirnya mengambil minyak rambut berjenama Code 10 yang berbekas biru. Setompok isi Code 10 diambilnya, laju sahaja disapukan pada rambut. Pemalas betul, langsung tidak mandi. (more…)

Next Page »

Create a free website or blog at WordPress.com.