perjalananjauh

October 25, 2008

Catatan Ruhani 1

Filed under: Fikrah — perjalananjauh @ 10:00 am


“Jika engkau menghadapi dunia dengan jiwa lapang,

engKau akan memperoleh banyak kegembiraan yang semakin lama semakin bertambah,

semakin luas, duka yang makin mengecil dan menyempit.

Engkau harus tahu bahawa bila duniamu terasa sempit,

Sebenarnya jiwamulah yang sempit bukan dunianya.”

(Ar-Rafi’i)

Segala puji bagi Allah yang telah meletakkan hati dan langkah kita dalam kebersamaan di jalan ini. Semoga limpahan kasih sayangNya sentiasa terhimpun pada kita.

Saudaraku,

Dalam perjalanan yang panjang ini, kita sememangnya memerlukan bekal bagi membolehkan kita mengharungi arus duniawi dengan selamat dan sentiasa berada di landasan yang benar. Bekalan tersebut ialah sikap lapang dada, bernafas panjang dan mudah memaafkan. Inilah yang telah membolehkan orang-orang soleh terdahulu berjuang walaupun dalam suasana getir untuk melaksanakan ketaatan. Inilah yang menjadi bekal Rasulullah tatkala berhadapan dengan penghinaan dan cacian masyarakat sekeliling ketikamana baginda melaksanakan misi kenabian.

Saudaraku,

Kisah orang-orang soleh terdahulu sentiasa menjadi sebutan dek kerana kemantapan jiwa mereka dalam memandang kehidupan dunia.

Suatu hari, Ibrahim An Nakh’I keluar berjalan bersama temannya, seorang yang buta. Setelah lama menyusuri jalan, rakannya yang buta mula bersuara, “Ya Ibrahim, orang-orang yang melihat kita ramai yang menghina kita dengan panggilan itu orang buta, orang pincang.” Orang buta itu seakan-akan tertekan dengan panggilan tersebut. Lalu Ibrahim dengan tenang menjawab, “kenapa engkau begitu terbeban memikirkannya? Jika mereka berdosa kerana menghina kita sedangkan kita mendapat pahala, lalu kenapa?”

Fudhail Bin Iyadh, seorang ulama Tabi’in yang cukup terkenal dengan ketakwaannya menceritakan, suatu ketika, saat beliau sedang duduk di masjidil haram, beliau didatangi seseorang yang sedang menangis. Fudhail bertanya, “kenapa engkau menangis?” lalu orang itu menjawab, “Aku kehilangan beberapa dinar yang aku pasti ianya telah dicuri.” Fudhail kembali menyoal, “Apakah disebabkan dinar itu sahaja engkau menangis?” orang tersebut lantas memberi jawapan yang sungguh mengejutkan. “Tidak, aku menangis kerana aku tahu bahawa kelak aku akan berada di hadapan Allah dengan pencuri itu dan aku sangat kasihan akan nasib pencuri itu nanti. Itulah yang membuatkan aku menangis..”

Iman seperti apakah yang mereka miliki wahai saudaraku? Ujian dunia langsung tidak melemahkan semangat juang mereka. Mungkin mereka berduka, bersedih, kecewa atau barangkali naik kemarahannya. Namun mereka masih mampu mengawal hati mereka, tetap redha, kekal tenang hasil daripada sikap lapang dada yang mereka miliki. Indahnya.


Saudaraku,

Kisah-kisah seperti itu seharusnya membuatkan kita mengerti bahawa jika kita tidak lapang dada dan tidak mudah bersabar, kita pasti akan menjadi orang yang paling menderita di dunia ini. Ini kerana, penderitaan terbesar adalah jiwa yang cepat goyah dan bimbang saat menghadapi sesuatu yang sebenarnya remeh. Persoalan remeh yang kita lihat secara keliru, kemudian mengakibatkan sempitnya dada, kesal hati, murung, duka cita, air mata dendam sehingga waktu rehat terganggu dek kerana fikiran yang berkecamuk.

Jika itu yang terjadi, pastinya tiada amal-amal besar yang dapat kita lakukan. Hal ini kerana, amal-amal besar hanya lahir daripada jiwa yang tenang, hati yang lapang, penuh redha, serta fikiran yang terurus.

Itulah sebabnya, sheikh
Mustafa Masyhur mensyaratkan nafasun thawil atau nafas panjang perlu ada pada pejuang Islam. Baginya, jalan perjuangan yang panjang tidak akan mampu dilalui oleh orang-orang yang ber ‘nafas pendek’, mudah goyah dan tidak sabar.


Dalam perjalanan yang panjang ini,

Kita sebenarnya mampu untuk jadi seperti mereka. Syaratnya, kita tahu dan sedar ada matlamat yang lebih besar yang ingin kita capai bersama di hujung jalan ini.

Lebih penting daripada peristiwa-peristiwa apapun di dunia ini.

Tiada ertinya kehidupan di dunia ini apabila kita bersedia, berjuang memburu redha Allah.

Nadu’llah atthabt a’la tariqihi..

Advertisements

2 Comments »

 1. Very well quoted. It’s true. We are waiting for the long-run successor. Muslims should improvise their sight to see the real phenomenon of dakwah. Thinking the path to be easy is just like hoping Altantuya to be reincarnated.

  There is no such himmah ‘aliyah will be granted unless we put such massive energy towards it. “No pain, no gain”.

  Comment by senikehidupan — October 27, 2008 @ 9:59 pm | Reply

 2. salam,
  tahniah atas penulisan yg sangat berkualiti ini.
  memang tidak mudah untuk menjadi pejuang agama, negara, diri/ keluarga yang tabah, sabar, benar2 ikhlas. bukan senang meletakkan dunia di tangan bukan di hati…walaupun kita ingin berbuat demikian, dan ujian sebenarnya merupakan kayu ukur kesungguhan kita itu..

  teruskan penulisan justeru anda juga pejuang dan santapan rohani bagi para pencari..

  Comment by cgwan — October 30, 2008 @ 4:28 pm | Reply


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: