perjalananjauh

April 24, 2008

MINGGU PENGHAYATAN ISLAM 2008

Filed under: Pengumuman — perjalananjauh @ 10:39 pm

Pengenalan

InsyaAllah pada 25/4/2008-27/4/2008 (Jumaat-Sabtu), satu program akan diadakan di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Pedas. Kebiasaannya program ini dikenali sebagai ‘Minggu Penghayatan Islam’ tetapi pada tahun ini pihak penganjur telah mencadangkan satu nama yang baru bagi menampakkan sedikit kelainan iaitu ‘Kursus Insan Rabbani’.

Program ini merupakan antara program wajib pihak BADAR SMKA Pedas pada setiap tahun. Kebiasaanya program ini adalah hasil kerjasama antara pihak BADAR dan Alumni SMKA Pedas. Fokus pesertanya pula adalah pelajar-pelajar Tingakatan 1 yang baru mendaftar pada setiap tahun.

Tema yang dipilih untuk tahun ini ialah ‘Akhlak Mulia, Islam Dicinta’. Bersesuaian dengan tema tersebut, antara objektif yang ingin dicapai dalam program ini ialah:

  1. Memotivasikan peserta dengan sumber motivasi yang agung, Al-Quran dan Assunnah.
  2. Menjana akhlak Islamiah dan nilai-nilai kepimpinan dalam diri peserta.
  3. Membentuk kumpulan peserta yang berukhuwwah Islamiah, saling bantu-membantu sesama rakan dan saling tegur-menegur dalam kesilapan.

Pada tahun ini, pihak Alumni yang terlibat kebanyakannya daripada pelajar-pelajar ‘batch’ SPM 2007 dan sebahagiannya daripada ‘batch’ SPM 2005 & 2006. Program akan bermula pada jam 3 petang hari Jumaat dan berakhir pada jam 12 tengahari hari Ahad.

Harapan

Harapan kami agar program ini dapat berjalan dengan lancar dan mencapai beberapa objektif yang telah digariskan. Semoga usaha kami yang sedikit ini dapat menjadi saham yang akan membantu kehidupan di akhirat kelak. Ameen. Wallahu’alam.

Leave a Comment »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: